Maria Kvärnsten

 Holistisk livsstilsterapeut med fördjupning inom kvinnors hormoner, hälsa & återhämtning


Min syn på hälsa

Min syn på hälsa och mitt fokus ligger på hur du själv kan påverka din hälsa, kropp och mående genom din livsstil. Jag tror på att se hälsa i ett livslångt perspektiv, det finns inga quick fix till hållbar och varaktig hälsa.

För mig handlar hälsa om helhet, balans och att allt hänger ihop. Du behöver få i dig bra näring och röra på dig men även andra områden som sömn, stress, återhämtning och även hur du mår i dina relationer spelar roll för din hälsa. När du tar hand om alla dessa delar ger du kroppen rätt förutsättningar och då kommer den hjälpa dig till balans. Jag ser hälsa som en holistisk balans mellan kropp, sinne och själ, där även relationer, arbete och fritid spelar en viktig roll. För mig är hälsa mer än bara frånvaro av sjukdom; det handlar om att lyssna in till min kropp och följa mitt hjärta och inre röst.

Kosten är en viktig del av mitt hälsoperspektiv utifrån att vår kropp skulle inte fungera utan näring och byggstenar. Dock är några av de viktigaste parametrarna enligt mig att vi får i oss en näringsoptimerad kost anpassad efter vår livsfas och hormoner. För att använda kosten som ett verktyg för att balansera hormoner och hälsa så är övriga hjälpmedlel att äta mat som balanserar ditt blodsocker och att vi blir vän med vår mat.

Självkärlek och en positiv självbild är en av de centrala delar av min syn på hälsa. Genom att omfamna självkärlek kan vi skapa en grund för hållbar hälsa och välbefinnande.

Min syn på hälsa är också formad av mina egna hälsoutmaningar, erfarenheter och utbildningar. Från att ha varit sjukpensionär  pågrund av ryggskador och smärta till att idag leva livet energifyllt och kunna utforma mitt liv och hälsa som jag vill. Resa har gått via nyfiket utforskande, testande och övning att lyssna och känna in min egen och min kropps unika behov.  Idag strävar jag efter att inspirera andra att lyssna till sina kroppar och ge dem kunskaper om hur de kan påverka sin hälsa genom livsstilsförändringar, återhämtning och näring/ kosttillskott. Genom att dela med mig av mina egna erfarenheter och kunskaper strävar jag efter att skapa en värld där varje individ känner sig sedd, hörd och kraftfull i sitt eget välmående."

Min grund & verktyg

Jag är i grunden beteendevetare med inriktning arbetslivsinriktad rehabilitering. Sedan har jag vidareutbildat mig och kallar mig idag Klimakteriecoach och Holsitisk livsstilsterapeut, jag jobbar på både ett djupare och bredare plan med hälsa och välmående, från hormoner, biokemi och ända in på cellnivå för att skapa förutsättning för både fysisk och psykisk hälsa.

Verktygen som jag använder är:

🌸 Ortomolekylärmedicin
    (vill du veta mer läs mer HÄR )
🌸 Medveten andning
     (vill du veta mer läs HÄR)
🌸 HormonyYoga-medicinsk yoga för kvinnor
     (vill du veta mer läs HÄR)
🌸 KBT/ ACT.
    (vill du veta mer läs HÄR)

Det har hunnit bli över 20 år som jag jobbat med hälsa och rehabilitering och företaget har jag haft sedan 2011.

Mina utbildningar

🌸 Rehabiliteringsvetenskaplig utbildning Mittuniversitetet, Östersund

🌸 Instruktör Medveten andning, Sorena AB

🌸 Kostrådgivare, Anna Hallén utbildningar

🌸 Sockerberoendeterapeut Bitten Jonsson

🌸 Hormonterapeut Louise Edlund

🌸 Hormonfördjupning Therese Renåker

🌸  Utbildning tydning av  hormontester Hormoni Sylvia  Oppenheim

🌸  Lärare HormonyYoga Ellen Engvall

🌸 KBT & ACT coach Kjell  Haglund

Varmt välkommen

Maria Kvärnsten

Min egen resa från klimakteriekaos & utmattning till hormonell harmoni & livsenergi

"Det där det sitter bara i ditt huvud"

Det var med dem orden som min friskresa påbörjades men det skulle lika gärna kunna gjort att jag gav upp hoppet att få må bra igen. Det var hösten 2013 och jag kommer så klart ihåg känslan och det brandgula och röda  lönnlöven på träden utan för. Känslan av att först bli iskall och tom med tanken att "är det så här det ska vara resten av mitt liv?" Till att känna en liten med het låga tändas i bröstet som med klar och stark röst sa till mig att nej du detta är inte din väg men vill du någon annanstans så får du hitta vägen själv.

Men det var ju inte just den dagen som det hela startade utan det var egentligen långt innan men den märkbara resan nedåt började i december 2007 när jag gjorde min hysterektomi. Jag hade gjort ett aktiv val några månader tidigare att operera bort både äggstockarna och livmodern pågrund av att jag hade något som heter Lynch syndrom. Lynch syndrom är en genetisk mutation som ger en ökad risk för bland annat cancer i äggstockar, livmoder och tarm. Det var vid det tillfället ett ganska enkelt beslut då jag haft en hel del problematik med endometrios och hormonellt stök samt att jag var klar med barnafödandet, jag såg bara fördelar. Jag var absolut inte beredd på den resan som påbörjades efter operationen. Enligt sjukvården så var det bara att ersätta östrogenet så skulle jag inte märka av någonting alls av detta. Men det blev en brant resa nedåt hälsomässigt som pågick i ca 3 år.

Från att vara trött, ha vallningar och lite dimhjärna till fullskalig utmattning med 10-15 panikångest attacker varje dag, perioder av  många nätter med sömnlöshet varvat med stökig sömn där jag aldrig kände mig utsövd. Jag kunde inte koppla ihop information, fastnade i ologiska tärande tankemönster, humörsvängningar utan dess like och en kropp som var som om jag vore 100 år. Om jag någon dag lyckades ta mig till brevlådan fram och tillbaka en promenad på va 50 meter så somnade jag helt utslagen i ungefär 2 timmar för att återhämta mig. Jag var helt enkelt i strid med mig själv, min kropp, min hjärna och framförallt sjukvården. Men just de där förlösande orden i september 2013 gjorde att jag vaknade upp och tog saken i mina egna händer. Då det inte var min första rehabresa så ställde jag samma fråga till mig själv även denna gång.

"Vad ska jag lära mig av det här?"

Just den fråga jag har ställt mig tidigare och då fått en känsla av nytta av de motgångar jag har mött. Ett lärande som varit till nytta för både mig och andra. Vad var då lärdomarna från denna resa? Jo de var:

Att kroppen är fantastisk om den ges rätt förutsättningar
Att en helt ny värld öppnar sig med acceptans och självkärlek
Men också att små steg leder också framåt